Kontaktirajte nas

VESTI

Jubilarni kompjuterski kamp čeka najmlađe programere u Bečeju

Objavljeno

on

Foto: Komp Kamp

BEČEJ – Prvi kompjuterski kamp za decu u Evropi, poznatiji kao “Komp Kamp”, ove godine dočekaće najmlađe programere u Bečeju, u Vili Via. Kamp će biti organizovan u tri smene, od po 14 dana, od 1. jula do 25. avgusta. Roditelji dece, uzrasta od osam do 15 godina, imaju vremena da do 1. jula prijave svoje mališane, na sajtu “Komp Kampa”. 

“Mi u kampu se trudimo da neformalnim obrazovanjem ispunimo pukotine koje nažalost, iako opravdano, postoje u informatičkom obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kod nas”, kaže za InfoNet Vojvodina osnivač i rukovodilac kampa Radoslava Konjević.

Foto: Komp Kamp

Na strahove roditelja da će deca previše vremena provesti pred računarom, Konjević odgovara da je ukupna obuka na kompjuterima oko 50 do 60 sati tokom dvonedeljnog boravka. Sve ostalo vreme, napominje, deca provode u druženju i igri, kreativnim likovnim i filmskim radionicama ili na sportskim terenima.

“Za letnju šemu učenja, vrlo je važno da to što uče bude zabavno, da se mrda i kreće što pre i daje brzo vidljive rezultate, zbog kratkog dvonedeljnog boravka”, kaže Konjević.

Baštica i “unplug” život u kampu

Da “Komp Kamp” nije mesto gde deca vreme provode isključivo pred računarom, već im je svaki dan ispunjen najrazličitijim sadržajima, potvrđuje i to što organizatori svake godine uvode nove aktivnosti za kampere. Osmišljavaju kako da deca korisno, kreativno i kvalitetno provedu vreme.

“Poslednje dve godine imamo i Komp Kamp bašticu na maloj površini, gde deca seju i uzgajaju razne biljke, kojima je vreme sadnje juli-avgust. Svako jutro i veče baštica se zaliva i čupka trava, a usput i ukrašava kreacijama iz likovne radionice”, kaže Radoslava Konjević.

Foto: Komp Kamp

Ukoliko su roditelji u dilemi da li će im dete 14 dana u kampu provesti ne odvajajući se od telefona, organizatori kampa napominju da takvim brigama nema mesta.

Unplug način života u Komp Kampu je posebna priča. Deca tokom dana ne koriste svoje mobilne telefone, nego se druže i zabavljaju uživo. Telefoni su isključeni sve do posle večere, kada ih uzimaju samo na kratko da se jave roditejima”, kaže rukovodilac kampa.

Večeri su rezervisane za gledanje filmova za decu, druženje uz gitare i maskenbal uz logorsku vatru.

Deco, nemojte samo igrati igrice, naučite da ih pravite”

“Komp Kamp” prvi je kompjuterski kamp u Evropi. Čak i posle devet godina, i dalje je nešto novo na našim prostorima. Zbog toga, roditelji često misle da bi bilo previše da i letnji raspust provedu ispred računara.

Foto: Komp Kamp

Organizatori naglašavaju da se u kampu dešava upravo suprotno. Da deca najveći deo kampa provode u prirodi, bašti, kreativnim radionicama, sportu.

“Komp Kamp” je 2012. nominovan za nagradu u Briselu od Evropske komisije u oblasti IT Inclusion

“Kada jesu za računarom, onda uče korisne veštine, kako da se snalaze u digitalnom svetu, kako da budu bezbedni na internetu, a uče i kako da prave igrice. Samim tim što su posvećeni igrači video-igara, gejm dizajn je prvo interesovanje velike većine kampera. Kroz pravljenje igara, deca stiču iskustvo u raznim disciplinama – programiranje, zvučni i vizuelni dizajn, pisanje priče i likova”, kažu organizatori.

“Manjak informatičkog obrazovanja u Srbiji”

Inicijator osnivanja “Komp Kampa” i jedan od predavača, Teodor Sandel-Konjević podseća da je jedan od najvećih problema sa kojim smo trenutno suočeni u Srbiji upravo manjak informatičkog obrazovanja kod dece školskog uzrasta.

“Deca odrastaju uz tablete, konzole i prvi jašu talas nove tehnologije. Kada se poredi brzina napredovanja tehnologije i efikasnost kojom učimo decu kako da ih pametno i pravilno koriste, shvatamo da gadno zaostajemo za ostatkom sveta”, kaže Teodor.

Foto: Komp Kamp

Pošto su deca, kaže Sandel-Konjević, više u toku sa kompjuterima i tehnologijama od svojih roditelja, a škola, iz objektivnih razloga ne može u potpunosti da prati i da nauči decu osnove funkcionisanja u digitalnom svetu današnjice, zadatak preuzimaju neformalni izvori obrazovanja.

Softveri prilagođeni uzrastu

U okviru programiranja u “Komp Kampu” deca uče nekoliko softvera, prilagodjeno uzrastu, kažu organizatori kampa. Neki od programa su Unity, Blender, Fusion, HTML&CSS, PHP, Adobe paket. Najmladji uče Scratch ili kodiraju na Code.org. Najstariji uče programske jezike Java, Python, C , C++.

Reklama

Tag