Kontaktirajte nas

VESTI

Jovanov o kampanji “Budućnost Srbije”: Predsednik troši novac građana tako što radi

Objavljeno

on

NOVI SAD – Na koji način je finansirana kampanja “Budućnost Srbije”, u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana posećuje gradove i sela i da li bi nju trebalo posmatrati kao predizbornu kampanju. Na ova novinarska pitanja odgovarao je danas šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine, Milenko Jovanov.

On je kampanju Aleksandra Vučića uporedio sa onom koju je početkom 2000-ih godina vodio Zoran Đinđić.

Kampanja “Budućnost Srbije” slična je kampanji Zorana Đinđića “Srbija na dobrom putu”. Tako da verujem da je i način finansiranja potpuno identičan”, odgovorio je Jovanov.

Na pitanje novinara da objasni šta to tačno znači i da li se za pomenutu kampanju troši novac građana, Jovanov odgovara:

“To znači da, ako predsednik ide i razgovara sa građanima, da je to njegov redovan posao. Predsednik države radi svoj posao i kao što vidite, predsednik države novac iz budžeta, koji mu građani daju, koristi tako što radi, za razliku od onih koji troše novac građana tako što ne rade. Sad je problem što predsednik razgovara sa svojim narodom. Najbolje bi bilo da se zaključa u neku kancelariju da bi neki drugi bili zadovoljni”, rekao je Jovanov.

“Izborne uslove nećemo menjati”

Poslanici opozicije u pokrajinskom parlamentu neposredno pre Jovanova najavili su da će na izborima učestvovati ukoliko budu ispunjeni minimalni uslovi, poštovani izborni zakoni i bude postojala sloboda medija. Na pitanje novinara InfoNeta da li će ti uslovi biti ispunjeni, Jovanov je rekao da će izbore organizovati “po istim izbornim zakonima i uslovima po kojima se oni organizuju prethodnih godina i decenija”.

“Izbori u ovoj zemlji se održavaju po istim uslovima i po istim biračkim spiskovima, koji se menjaju i vode ih lokalne samouprave u skladu sa punoletstvom, odnosno umiranjem ljudi, decenijama unazad. Apsolutno se ništa nije promenilo. Opozicija traži uslove na kojima bi oni pobedili, a to ne može da im ponudi niko. Tako da izborni uslovi su identični onima koji su bili u periodu kada je ista ta opozcija bila na vlasti”, kaže Jovanov.

Upitan da li će izbora uopšte biti i od čega će zavisiti njihovo raspisivanje, šef poslaničke grupe SNS u pokrajinskom parlamentu odgovara da zavisi “od državnih razloga”. On kaže “da SNS nije imao nijedan stranački organ koji bi doneo odluku o raspisivanju izbora”.

“Državni razlozi su nestabilnost u društvu, zato što neko preti vešalima, neko ko smetlištem naziva Pravni fakultet. Država mora da pošalje poruku da je stabilna i ne može sama da podjaruje utisak o nestabilnosti”, objasnio je Jovanov.

On je rekao i da bi “na izborima vlast potvrdila podršku naroda, tako ojačala svoj legitimitet, a samim tim i svoju pregovaračku poziciju u pregovorima sa Prištinom”.

“Izbori zbog još čvršćeg i jačeg legitimiteta”

Novinarima nije bilo jasno šta bi promenilo poziciju Srbije u pregovorima sa Prištinom ukoliko bi SNS na predstojećim izborima dobila 60 odsto podrške građana, pa je Jovanov odgovorio:

“Promenilo bi to što biste poziciju Srbije, u trenutku kad oni ne odustaju od ludačkih taksi na srpske proizvode, ojačali legitimitetom. On postoji i danas, ali tada bi bio još čvršći i jači”, objasnio je Jovanov.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag