Kontaktirajte nas

VESTI

Izgrednici se iživljavali na groblju, porušili 15 spomenika

Objavljeno

on

SOMBOR – Dvojica izgrednika, sa kojima su bila još dva muškarca i jedna ženska osoba, porušili su 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru, saznaje InfoNet Vojvodina. Vandalski čin dogodio se u noći između subote i nedelje. 

Policija je uhapsila A. N. (2000) iz Sombora i D. T. (1998) iz okoline Sombora, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo povreda groba.

“Sumnja se da su oni u noći između 16. i 17. marta ove godine oštetili 15 spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru. Policiji je oštećenje spomenika prijavljeno 18. marta, a osumnjičeni su ubrzo identifikovani i uhapšeni”, saopštila je Policijska uprava Sombor.

Po nalogu tužioca, A. N. i D. T. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj fazi istrage utvrđeno je da ovaj vandalski čin nije nacionalno motivisan.

Za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

“Zatečeni smo onim što su vandali uradili. Ovaj čin je apsolutno za svaku osudu. Sigurnosne kamere na groblju snimile su sve počinioce, koje je policija odmah identifikovala”, kaže u izjavi za InfoNet Vojvodina Goran Nonković, direktor  JKP Prostor iz Sombora, preduzeća koje je zaduženo za održavanje grobalja na teritoriji Grada Somboru i okolnih mesta.

Na snimcima sigurnosnih kamera, kaže Nonković, vidi se pet osoba, četiri muškarca i jedna ženska osoba, kako skrnave i ruše nadgrobne spomenike.

“Gledam te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su radili te noći. Nosili krsteve, nešto radili sa njima, nejasno je tačno šta, a potom su ih lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja”, kaže Nonković.

Srušeni pomenik Foto: JKP Prostor

Direktor JKP Prostor kaže da još nije utvrđeno kolika je materijalna šteta pričinjena, ali da se čini da je ona manja. Ipak, napominje da je mnogo veći problem samo saznanje da je neko spreman da tako nešto učini.

“Problem je u izuzetno niskoj dozi morala počinalaca. Mi ćemo već sutra vratiti 70 odsto smaknutih nadgrobnih ploča, na kojima nema skoro nikakvih oštećenja. To će obaviti profesionalci, a prethodno ćemo tražiti dozvolu vlasnika grobnih mesta. Vratićemo i one nadgrobne ploče vlasnika, sa kojima trenutno ne možemo da stupimo u kontakt. Vratićemo ih na našu inicijativu, iz najbolje namere”, kaže Nonković i napominje da je na preostalih 30 odsto vidljiva manja oštećenja.


Srušeni pomenik Foto: JKP Prostor

Upitan da li Katoličko groblje, koje je pod ingerencijom tog preduzeća, ima fizičko obezbeđenje, Nonković odgovara odrično.

“NIgde u svetu ne postoji fizičko obezbeđenje na bilo kom groblju, pa tako ni kod nas. Zato je ono osigurano sigurnosnim kamerama, koje pokrivaju celu površinu. Zahvaljujući njima, odmah smo uspeli da idetifikujemo počinioce. Takođe, groblje ne zaključavamo, jer na to nemamo zakonsko pravo. Ono mora da bdue dostupno u svakom trenutku vlasnicima grobnih mesta”, objasnio je Nonković, rekavši da to preduzeće upravlja sa ukupno 37 grobalja na treritoriji Sombora i okolnih mesta.

Snimke je ovo preduzeće ustupilo Policijskoj upravi Grada Sombora. JKP „Prostor“  obavestio je vlasnike o incidentu i upoznao ih sa procedurom za podnošenje odštetnog zahteva u Policijskoj upravi Grada Sombora.

Reklama

Tag