Kontaktirajte nas

VESTI

Igor Jurić o prihvatanju predloga o doživotnoj kazni: “Veoma emotivno sam doživeo ovu vest”

Objavljeno

on

SRBIJA – “Prihvaćen je predlog dela javnosti i Igora Jurića o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela”. To je danas saopštio predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavljajući niz novih mera kojima se povećavaju kazne za različita krivična dela.

“Veoma emotivno sam doživeo današnju vest. Ovo je za mene iznenađenje, nisam očekivao da će se to danas desiti. Ovo je velika pobeda svih građana Srbije koji su podržali inicijativu Fondacije Tijana Jurić o uvođenju doživotne kazne zatvora”. Tim rečima je Igor Jurić za Infonet Vojvodina prokomentarisao vest o prihvatanju predloga o uvođenju doživotne kazne.

“Mislim da smo imali godinu i po dana, od momenta predaje predloga prošli smo kroz vrlo težak period i ovo je za mene lično ohrabrenje, pre svega. Zbog svega toga sam zaista zahvalan građanima moje zemlje koji su zaista zdušno podržavali naš rad u proteklom periodu”, rekao je Igor Jurić za InfoNet Vojvodina.

On je, kaže, zahvalan i predsednici Vlade Srbije i pojedinim ministrima.

“Moram da se zahvalim predsednici Vlade Srbije, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministarki pravde Neli Kuburović. Ovo je pokazatelj da jednim upornim radom, trudom i neodustajanjem građana moguće postići promene i ostvariti konkretne rezultate, tako da se nadam da će ono što je izrečeno na današnjoj konferenciji biti što pre ostvareno“, kaže Jurić za InfoNet Vojvodina.

Na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Srbije, najavljeno je uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.

Sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistava čeka oštrija kaznena politika, a višestruke ubice, ubice dece i počinioce najtežih krivičnih dela doživotna kazna zatvora, najavio je Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, za silovanje ubuduće kazne neće biti od 3 do 12 godina, već od pet do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja kazne.

“Niko neće moći da dobije manje od 5 godina”, naglasio je Vučić, ističući da će kazne za nasilje u porodici biti drastično uvećane.

Mininalna kazna sa 6 meseci biće uvećana na godinu dana zatvora za nasilje u porodici.

“A, za sve ćemo ići za makar od 35 do 50 odsto uvećanja maksimalnih kazni”, rekao je Vučić.


Najavio je i izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu opružjem i narkoticima.

Izvor: InfoNet Vojvodina, B92

Reklama

Tag