Kontaktirajte nas

VESTI

Gomila buđavog hleba u napuštenom planinarskom domu u Nacionalnom parku

Objavljeno

on

NOVI SAD – Gomila starog, buđavog hleba bačena je u jednu od prostorija napuštenog planinarskog doma „Stranputica“ Planinarskog društva „Kesten“, koji se nalazi usred Nacionalnog parka Fruška gora.

Dušan Tomić, višedecenijski planinar i poznavalac Fruške gore, koji je otkrio ovo nesvakidašnje improvizovano skladište starog hleba ostao je, kaže, u neverici od prizora viđenog u napuštenom, ruiniranom Planinarskom domu u središtu Nacionalnog parka.

Dušan Tomić, planinar

„U subotu, za vreme Fruškogorskog maratona, skrenuli smo sa maratonske rute i nastavili stazom od Andrevlja ka Testeri i išli ka Dolini kestenova. Nedaleko odatle je nekadašnji Planinarski dom „Stranputica“, što je nekad bila kontrolna stanica za planinare, tokom maratona, a koji je danas ruiniran, napušten. Mislio sam da unutra nema ničega, iz znatiželje sam prišao i kroz prozor video gomilu nekakvog starog, ubuđalog hleba. Nisam mogao da verujem u šta gledam. Fotografisao sam kroz prozor, ali ta slika me je toliko zaintrigirala, da sam odlučio da uđem, bolje vidim, gde sam napravio video snimak“, izjavio je za InfoNet Vojvodina Dušan Tomić, koji je pomenuti snimak objavio na svom Fejsbuk profilu.

Zgrada napuštenog planinarskog doma je, kaže, ruinirana i veoma nebezbedna.

„U prvi mah sam razmišljao da li uopšte da ulazim, jer sam mislio da bi lako moglo da se desi da propadnem kroz pod, da neki zid padne. Oko zgrade, inače, ne postoji nikakvo upozorenje da je zabranjen ulaz. Rešen da saznam da li postoji ikakav trag koji bi pokazao ko je doneo te silne količine starog hleba, ušao sam i unutra našao kese neke pekare „Sunce“, na celofanu u kojem je bio hleb. Na ambalaži i na fotografijama jasno se vidi datum da je hleb proizveden u januaru“, objašnjava Tomić.

Stari hleb bačen u prostorije napuštenog Planinarskog doma, Foto: Fušan Tomić

Ovaj planinar kaže da je najpre pomislio da je Nacionalni park ovaj hleb namenski doneo da bi hranili divljač.

Stari hleb, ambalaža, Foto: Dušan Tomić

„Možda je kupljen za divljač, neću da grešim dušu, možda je ta ogromna količina hleba kupljena iz nečije najbolje namere. Ali, opet, ako je to u pitanju, nije mi jasno zašto nisu uklonili sav taj ubuđali hleb, ako ga nisu iskoristili“, kaže planinar Dušan Tomić.

Nacionalni park: Hleb je ostavilo NN lice, podneli smo prijavu

U Nacionalnom parku Fruška gora, u odgovoru na pitanja InfoNet Vojvodina, objašnjavaju kako su ovolike količine starog hleba završile u napuštenom Planinarskom domu „Stranputica“.

Po izveštaju čuvarske službe JP „Nacionalni park Fruška gora“ NN lice je pre nekoliko dana dovezlo znatnu količinu pomenutog hleba i odložilo u samom objektu. To je još jedan slučaj pravljenja nelegalne deponije na području Nacionalnog parka o čemu je naše javno preduzeće više puta izveštavalo javnost, ukazivalo i apelovalo putem medija da se korisnici i posetioci, kao i lokalno stanovništvo, upozoravaju da je svako odlaganje smeća na području parka kažnjivo”, piše u odgovoru JP Nacionalni park Fruška gora.

Foto: Dušan Tomić

Navode da su podneli prijavu protiv NN lica.

“Podneta je prijava protiv NN lica, a Služba čuvara prirode je već izvesnu količinu uklonila na propisanu deponiju. Objekat na kojem piše PD “Kesten“ nemamo u evidenciji aktivnih planinarskih društava. Pomenuti hleb se ne koristi za hranjenje životinja u Nacionalnom parku Fruška gora“, navode u JP Nacionalni park.

Kukuruzna polja u Dolini kestenova

kukuruzno polje u Nacionalnom parku, Foto: Dušan Tomić

Dušan Tomić kaže da je do napuštenog, ruiniranog nekadašnjeg Planinarskog doma „Stranputica“ stigao „preko kukuruznih polja u Nacionalnom parku“. To je, kaže, još jedna slika koja ga je iznenadila, dok ga seča stabala, kako kaže, više ne iznenađuje.

„Četiri njive, da tako kažem ili parcele, sveukupne površine oko četiri hektara, uzorane su i tu je sada kukuruz, koji je iznikao jedno dvadesetak centimetara u visinu. Možda to spremaju za divljač, jer se u blizini nalazi i čeka, ali zaista nikad nisam video da usred šume neko sadi kukuruz i to u nacionalnom parku. Ništa mi više nije jasno“, kaže Tomić, u šali zaključujući da bi Dolina kestenova, jedna od najlepših na Fruškoj gori, sada trebalo da se zove Dolina kukuruza.

Dušan Tomić na posečenim stablima u kukuruznom polju Nacionalnog parka

U JP Nacionalni park Fruška gora, odgovarajući na pitanja InfoNeta, objašnjavaju da je sadnja poljoprirvednih kultura za prihranu divljači sasvim uobičajena praksa.

„Na njivama koje su predmet upita, se već godinama gaje razne poljoprivredne kulture, u ovom slučaju kukuruz, koje se koriste za prihranu divljih životinja u Nacionalnom parku Fruška gora. Pored njiva, redovno se kose livade, koje se nalaze na pomenutoj lokaciji, kao i na prostoru celog Nacionalnog parka, u cilju redovnog održavanja livada“, navode u nacionalnom parku.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag