Kontaktirajte nas

VESTI

Godišnjica Novosadske racije

Objavljeno

on

NOVI SAD – 77. godišnjica Novosadske racije, jednog od najtragičnijih događaja u prošlosti Novog Sada i južne Bačke, biće obeležena danas, 23. januara, od 12 sati, na Keju žrtava racije. Pomen će biti održan kod spomen ploče, na Štrandu, od 13,45 časova.

Na početku programa na Keju žrtava racije okupljenima će se najpre obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potom će uslediti pomen vrhovnog rabina Srbije Isaka Asijela, nakon čega će molitveni pomen služiti Njegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej.

Vence kod spomenika ”Porodica” položiće predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije. Sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac će biti spušten u Dunav.

Nakon spuštanja venaca u Dunav, građani se mogu uputiti ka novosadskoj plaži Štrand, gde će kod spomen-ploče biti održan pomen, od 13,45 časova. Za one koji nisu u mogućnosti da pešače, obezbeđen je autobus Gradskog saobraćajnog preduzeća, koji će biti parkiran na izlazu iz Ulice Maksima Gorkog, ka Keju, najavili su iz Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije.

Obnavljanje grobnih mesta stradalih u raciji

“Dogovoreno je da ove godine počne obnova pojedinih grobnih mesta sugrađana koji su stradali u raciji, na Almaškom i Uspenskom groblju. Najpre će biti obnovljeno grobno mesto Jelene Jovandić, majke braće Jovandić. Na mestima gde su sugrađani masovno stradali biće postavljene info-table, pa će svi moći da se upoznaju sa tim istorijskim događajem. Poštujući žrtve šaljemo poruku da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi”, rekao je tokom predstavljanja Programa obeležavanja godišnjice racije protojerej Vladan Simić.

Program u Kulturnom centru Novog Sada

Izložbom “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”, postavljenom u Kulturnom centru, obeležava se 77 godina od novosadske racije.

Kulturni centar Novog Sada sedmu godinu zaredom organizuje program „Ledena tišina”, koji traje od 21. do 27. januara. 21. januar, dan kada je počela zloglasna novosadska racija, a 27. januar kada se obeležava svetski dan Holokausta. Cilj programa je, kažu u KCNS, negovanje kulture sećanja.

Pojedini istorijski izvori pokazuju da je za tri dana racije u Novom Sadu pobijeno više od 1.200 nevinih Novosađana, pre svega Srba, Roma i Jevreja i bačeno pod led. Ukupan broj nestalih i ubijenih tokom pogroma u Novom Sadu i okolnim mestima i naseljima je oko 4.500 “nepodobnih”. Tako su žrtve nazivali mađarski zlikovci. Osim Srba i Jevreja, u raciji je ubijen i jedan broj pripadnika drugih etničkih grupa, najvećim delom Rusa i Roma.

Izmenjen režim saobraćaja 23. januara od 11 do 14 sati

Zbog obеlеžavanja godišnjicе Novosadskе racijе biće privrеmеno zabranjen saobraćaj na Kеju žrtava racijе u Novom Sadu, od Trga nеznanog junaka do Radničkе ulicе. Privremena zabrana biće i u dеlu Ulicе Maksima Gorkog, od Ulicе Sonjе Marinković do Kеja žrtava racijе. Takođе sе odrеđujе privrеmеna zabrana saobraćaja na dеsnoj saobraćajnoj traci i zabrana parkiranja na parkiralištu za turističkе autobusе na Kеju žrtava racijе u Novom Sadu, od Ulicе Maksima Gorkog do Trga nеznanog junaka.

Privrеmеno ćе biti izmеnjеna trasa autobuskih linija javnog gradskog prеvoza broj 11A i 11B u dеlu koja sе pruža Kеjom žrtava racijе i dеlom Bulеvara Cara Lazara, tako da koristi Stražilovsku ulicu, Žarka Zrеnjanina, Bulеvar Mihajla Pupina i Trg nеznanog junaka i daljе postojеćom trasom. Na izmеnjеnom dеlu trasе navеdеnih linija koristе sе postojеća stajališta drugih autobuskih linija.

Privrеmеna zabrana saobraćaja na Kеju žrtava racijе važi 23. januara 2019. godinе od 11 do 14 časova, a privrеmеna zabrana saobraćaja na dеsnoj saobraćajnoj traci zbog potrеbе parkiranja rеportažnih kola važi 23. januara 2019. godinе od 7.00 do 16.00 časova.

Reklama

Tag