Kontaktirajte nas

VESTI

Fotograf Jan Valo – prva samostalna izložba “Na putu sudbine”

Objavljeno

on

Foto: Dragan Babović / Jan Valo

KISAČ – Prva samostalna izložba poznatog novosadskog fotografa Jana Vala “Na putu sudbine” postavljena je u Galeriji Slovačkog narodnog doma u Kisaču, a posetioci će moći da je pogledaju do 25. juna. Izložbu, na kojoj je prikazano tridesetak fotografija velikog formata otvorio jeTomislav Peternek, doajen jugoslovenske i srpske fotografije.

Izložbu sam pripremao više od pola godine, s idejom da dobije celinu. Sudeći po reakcijama gostiju na otvaranju, kojih je bilo oko dve stotine, rekao bih da sam uspeo. Najveću podršku, svesrdnu pomoć i savete imao sam među mojim kolegama, fotografima i novinarima. Posebno su me na otvaranju izložbe ganule dirljive i emotivne reči kolega Darka Dozeta, Dragana Babovića, Mihala Madackog, a pogotovo doajena jugoslovenske i srpske fotografije Tomislava Peterneka”, kaže za InfoNet Jan Valo, koji već priprema i sledeću izložbu.

By: Jan Valo / Just one smoke

Jan Valo svojim radom obeležio je najznačajnija fotografska takmičenja poslednjih pet godina, a njegova životna priča uticala je profesionalnu karijeru fotografa. Fotografija ga interesuje još iz doba osnovne škole i foto sekcije koju je pohađao, ali se ovom poslu profesionalno posvetio nakon nesrećnog spleta okolnosti na prethodnom radnom mestu, pre više od dve decenije.

By: Jan Valo / Radjanje čvark(ov)a

Nesrećna okolnost definisala ga kao fotografa

Radeći kao elektromonter, 1994. godine teško je nastradao od udara struje napona 35.000 volti i padom sa 30 metara visokog dalekovoda. Posle preživljene kliničke smrti, desetodnevne kome, vratio se svojoj porodici. Dve godine je trajao oporavak, nakon čega se vratio poslu u matičnoj firmi “Energotehnika Južna Bačka”, gde od tog trenutka radi na poslovima projektovanja.

By: Jan Valo / Putevi Gospodnji

“Primetio sam da vidim drugačije od ostalih. Da li je to kadar taj da ja čučnem, legnem, popnem se ili da ne budem u visini očiju. Nekako, kad vidim široko i vidim taj kadar, kao da gledam kroz vizir foto-aparata”, izjavio je Jan Valo za RTV.

By: Jan Valo

Kaže da na kvalitet svih, pa i njegovih fotografija ne utiče samo ono ispred objektiva, već i ideja, znanje, talenat i strpljenje fotografa.

“Težim za dobrom fotografijom koja ima sadržaj, koja ima priču, da li bili ljudi na njoj ili ne, ali više pretendujem da budu i ljudi. Smatram da je ulična fotografija, lajf fotografija čitljivija kao crno-bela. Kad pogledam fotografiju, već je vidim crno-belu”, kaže Jan.

Biografija

Jan Valo je rođen 29. novembra.1964. godine u Kisaču, gde je završio osnovnu školu na maternjem, slovačkom jeziku. Školovanje je nastavio u Novom Sadu, gde je završio Srednju elektrotehničku školu ”Mihajlo Pupin”. Školovao se i na Višoj elektrotehničkoj školi u Subotici. Prvo Janovo zaposlenje bilo je u „Elektrovojvodini” u Novom Sadu, u danas izdvojenom delu preduzeća „Energotehnika Južna Bačka”. Oženjen je, ima kćerku Draganu.

Član je Fotografskog kluba Vojvodina, „Grupe 32″ i Foto Saveza Srbije. Učestvovao je na brojnim izložbama i foto-konkursima pod pokroviteljstvima Foto saveza Srbije i Međunarodne federacije za umetničku fotografiju. Dobitnik više od 100 domaćih i međunarodnih priznanja. Predmet njegovog objektiva su pejzaži i ljudi, a inspiraciju pronalazi dok se biciklom vozi gradom.

Reklama

Tag