Kontaktirajte nas

VESTI

FIlmu Aleksandra Reljića nagrada publike na festivalu u Vašingtonu

Objavljeno

on

NOVI SAD/VAŠINGTON – Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!” autora Aleksandra Reljića dobio je nagradu publike na Festivalu srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma u Vašingtonuu, saopštili su danas organizatori. Film “Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!” snimljen je produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i BIRN-a Kosovo. 

Festival već devet godina zaredom organizuje udruženje Krug Orfelin, a ove godine organizovan je u art bioskopu Avalon.

“Prijatno sam bio iznenađen kada sam saznao da će film biti prikazan na festivalu srpske dijaspore u Vašingtonu, ali nisam očekivao da će biti i nagrađen. Inače, nagrada publike je i jedina nagrada na ovom festivalu”, kaže za InfoNet autor filma Aleksandar Reljić.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu, o čemu je portal InfoNet Vojvodina pisao  kada je među prvima objavio da će film Aleksandra eEljića biti prikazan na Festivalu u Vašingtonu.

Priča o suživotu Albanaca i Srba na Kosovu

“Kosovo…Nazdravlje!” je priča o o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve. Njih dvojica u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo “propala ideja” i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć”.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” piše Autonomija. Oni navode da film govori o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti. Projekat su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. U okviru istog projekta snimljena su još četiri filma,  a autorske ekipe bile su u više navrata na meti napada ekstremnih nacionalista, među kojima se izdvaja napad u Nišu, zbog kojeg je u toku istražni postupak protiv počinilaca napada.

“Kosovo…Nazdravlje!” izazivao kontroverze u Srbiji

Dokumentarni film Aleksandra Reljića “Kosovo…Nazdravlje!”, koji govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu, izazvao je kontroverze u Srbiji, najpre tokom projekcije u Novom Sadu, a potom i u Beogradu. Aktivisti desnice protestovali su prošle godine u Novom Sadu ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i pokušali da spreče prikazivanje filma. Gotovo identičan scenario desio se i u Beogradu, kada su pripadnici organizacije “Zavetnici” ušli u kino salu Doma omladine i na kratko prekinuli projekciju, tako što su stali ispred platna, razvili srpsku zastavu i pevali nacionalističke pesme. Policija je ubrzo izbacila vinovnike incidenta, a projekcija je nastavljena.

Reklama

Tag