Kontaktirajte nas

VESTI

Filmovi novosadskih novinara na festivalu u Vašingtonu

Objavljeno

on

Foto: DEker

NOVI SAD/VAŠINGTON – Dokumentarni film Jelene Vukmanović “Cipovka – hleb koji se smeje na mesec” i film Aleksandra Reljića “Kosovo, nazdravlje” biće prikazani na Festivalu srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma, u Vašingtonu, u nedelju 10. juna, saznaje InfoNet Vojvodina. Festival organizuje Društvo „Krug Orfelin“, u Sali bioskopa Avalon Teatar. 

Dokumentarni film Jelene Vukmanović, „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“, u kombinaciji aktuelno snimljenog i, još više, arhivskog materijala sa filmskih traka iz arhive Televizije Novi Sad, svojevrsna je sociološka studija o menjanju odnosa prema hlebu u XX veku, od vremena kada se pekao jednom sedmično i čuvao do poslednje mrve, preko perioda industrijalizacije i masovne proizvodnje, do današnjih dana kada se za veknu dobrog hleba, ili ređe, cipovke, posebno izdvaja novac.

Foto: Goran Velemir / Jelena Vkmanović

“Cipovka” nije samo sentimentalni osvrt

„Cipovka“ je, uz muziku novinara i muzičara Ljubomira Živkova i umetnički složene kadrove montažea Borisa Havrana, od početka pobrala lepe i nežne utiske gledalaca, ali su u komentarima saglasni da nije reč o sentimentalnom osvrtu na „davno zaboravljena vremena i detinjstvo“, već da je i film – dobro složena novinarska analiza.

“Do sada sam se pretežno bavila društveno-političkim temama, u Srbiji, i u zemljama bivše Jugoslavije. „Cipovka“ je prvi iskorak u nepolitičke ili neistorijske teme, ali sudeći po reakcijama gledalaca, neće biti i poslednji”, kaže za InfoNet Jelena Vukmanović, novinarka Radio televizije Vojvodine.

Foto: Goran Velemir / Đurđev Katica

Film je sniman u Kovilju, u pekari „Šovljanski“, ali i kod gospođe Katice Đurđev, takođe u Kovilju, koja i dalje čuva zidanu peć iz stare porodične pekare u kojoj je i sama stekla penziju.

Jeleninu “Cipovku” čuveni reditelj Vladimir Perović, koji takođe radi i na RTV Vojvodine, prepoznao je kao njen dobar osećaj za „likovnost i filmski izraz“.

“Zahvaljujući podršci Vladimira Perovića, “Cipovka” će biti prikazana u dalekom svetu, u Vašingtonu, a naša producentkinja Olivera Miletić Čačija kaže da će vašingtonska premijera biti tek prva u nizu festivalskih adresa”, ponosno otkriva Vukmanović.

Foto: Goran Velemir / Pekara Šovljanski

“Kosovo…Nazdravlje!” izazivao kontroverze u Srbiji

Dokumentarni film Aleksandra Reljića “Kosovo…Nazdravlje!”, koji govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu, izazvao je kontroverze u Srbiji, najpre tokom projekcije u Novom Sadu, a potom i u Beogradu. Aktivisti desnice protestovali su prošle godine u Novom Sadu ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i pokušali da spreče prikazivanje filma. Gotovo identičan scenario desio se i u Beogradu, kada su pripadnici organizacije “Zavetnici” ušli u kino salu Doma omladine i na kratko prekinuli projekciju, tako što su stali ispred platna, razvili srpsku zastavu i pevali nacionalističke pesme. Policija je ubrzo izbacila vinovnike incidenta, a projekcija je nastavljena.

“Prijatno sam iznenađen što je Festival srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma, u Vašingtonu odabrao moj film, sa takvom tematikom, pogotovo kada imamo u vidu sve incidente i kontroverze koje je film izazivao u Srbiji. Drago mi je što će publika u Vašingtonu, naša dijaspora, videti jedan drugačiji pristup srpsko-albanskim odnosima baš u jeku pregovora i političkih dešavanja u vezi s tom temom”, kaže za InfoNet Aleksandar Reljić.

Foto: DEker / Aleksandar Reljić

“Kosovo…Nazdravlje!” je priča o o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve. Njih dvojica u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo “propala ideja” i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć”.

*Jelena Vukmanović, 1982, diplomirala je u prvoj generaciji Odseka za Žurnalistiku Univerziteta u Novom Sadu. Tokom dvanaest godina novinarskog rada, a naročito unazad šest godina, od kako je na RTV Vojvodine, bavila se društveno-političkim temama u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije. Od nedavno je i deo Programa za decu i mlade, gde se bavi vrhunski talentovanim mladim ljudima. Autorka je nekoliko televizijskih specijala i dokumentarnih filmova.

*Aleksandar Reljić, 1974, novinar je i urednik u Dokumentarno-obrazovnom programu Radio televizije Vojvodine. Tokom dvadesetogodišnje novinarske karijere bio je autor dokumentarnih filmova, emisija i reportaža, na temu ljudskih prava, ksenofobije, ratnih zločina i međuetničkih odnosa, uglavnom na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova.

Reklama

Tag