Kontaktirajte nas

VESTI

Festival Novi Sad – Tango grad od 23.avgusta

Objavljeno

on

NOVI SAD – Peti međunarodni festival “Novi Sad – Tango grad” biće organizovan od 23. do 26. avgusta na više lokacija u gradu. Posetioce očekuju projekcije filmova, koncerti, tango seminar, a poslednje večeri i završno plesno veče na terasi Petrovaradinske tvrđave, uz muziku koju će birati tango didžej.

Prvog dana festivala, u Galeriji Matice srpske, od 18 sati, biće održano jedinstveno predavanje „SciTango“ – tango u nauci, na kojem će govoriti dr Roman Balvanović, saradnik na Institutu za nuklearne nauke „Vinča“, najavili su organizatori, Udruženje “Todo tango”. Osim što je doktor elektrotehnike, dr Balvanović je i član Udruženja književnih prevodilaca Srbije i prevodi poeziju sa španskog i engleskog jezika. Prvog dana festivala održaće predavanje „Ritam kao prvi jezik – od flamenka do tanga“. Ulaz je besplatan.

Novi Sad – tango grad, Sinagoga, Autor: Gordana Jović

Prvi put u jugoistočnoj Evropi, upravo na festivalu “Novi Sad – tango grad” biće predstavljen i svetski projekat “Cinefilia tangera”, a posetioce očekuju projekcije kratkih dokumentarnih filmova o tangu. Projekcija i naučna analiza ovog kratkog dokumentarnog filma o tangu biće organizovana 24. avgusta takođe u galeriji Matice srpske, od 18 sati, kada će biti prikazani delovi najnagrađivanijih tango filmova. Govoriće producent Leonel Mitre iz Buenos Ajresa, koji će ovom projekcijom početi zvaničnu turneju po Evropi. Projekcije su besplatne i na engleskom jeziku.

“U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tango učitelja i koreografa današnjice, u Argentini i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije”, najavili su organizatori.

Tamburica tango u Sinagogi

Koncert “Tamburica tango” biće organizovan u subotu, 25. avgusta, od 19 sati, u novosadskoj Sinagogi. Te večeri nastupiće Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine i Beltango kvintet. Specijalni gost večeri, najavljuju organizatori, biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije. Treće večeri festivala u novosadskoj Sinagogi nastupiće i tango instruktora Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivač udruženja „Todo tango“. Ulaznice za ovaj koncert posetioci mogu kupiti na svim prodajnim mestima GIGSTIX-a i u Sinagogi na dan koncerta.

Ana Nauparac i Dejan Lukić, Autor: Emir Memedovski

Veličanstveno zatvaranje petog međunarodnog festivala “Novi Sad – tango grad” biće organizovano na terasi Petrovaradinske tvrđave. Milonga pod zvezdama – završno plesno veče svakako će biti događaj u kojem će uživati ne samo zaljubljenici u ovaj ples, već i svi drugi građani, koji te večeri budu na terasi Tvrđave.

“Uz pogled na Dunav, grad i vojvođansku ravnicu plesaće se uz muziku, koju će birati tango didžej Marija Bejkova, iz Skoplja”, najavili su organizatori.

Deo atmosfere sa prethodnih festivala “Novi Sad – tango grad” pogledajte na linku.

Reklama

Tag