Kontaktirajte nas

VESTI

Dva Albanca pretučena u Novom Sadu, jedan životno ugrožen, policija traga za počiniocima

Objavljeno

on

NOVI SAD – Dvojica mladića albanske nacionalnosti G. B. (19) i C. M. (19) pretučena su u noći između subote i nedelje, a jedan od njih je u životnoj opasnosti. Matica Albanaca očekuje od policije da što pre pronađe počinioce. Napad su osudile brojne organizacije, političke partije, gradonačelnik Novog Sada i predsednik Srbije.

“U noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici, na taksi stanici ispred Ruleta “Gaja”, dvojicu mladića albanske nacionalnosti G.B. i Č.M, obojica 1999. godište, napala je “za sada nepoznata grupa od četiri osobe, bez ikakvog vidljivog povoda, sem što su međusobno razgovarali na albanskom jeziku”, navodi u saopštenju Matica Albanaca u Novom Sadu.

Obojica mladića prevezeni su u Klinički centar Vojvodine.

C. M. ima teške telesne povrede, prelom kostiju, izliv krvi u mozak. Operisan je, u teškom opštem stanju, sa povredama opasnim po život”, kažu u KCV.

Policija traga za počiniocima

Novosadska policija potvrdila je da su dvojica mladića napadnuta i povređena, u subotu oko 2,30 ujutro, u Futoškoj ulici, u Novom Sadu, te da intezivno tragaju za počiniocima.

Prethodno je Demo Beriša iz Matice Albanaca izjavio da očekuje da će reakcija policija biti brza, te da će počinioce brzo pronaći.

Sekretar Gojković u poseti mladićima, Vučević osudio napad

Kabinet pokrajinskog sekretara za zdravstvo saopštio je da će sekretar d Zoran Gojković u danas 14,30 časova posetiti mladiće albanske nacionalnosti u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio napad na mladiće albanske nacionalnosti.

“To nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo. Ovakve slučajeve ne smemo i nećemo da tolerišemo i svaki takav incident mora biti primereno sankcionisan”, rekao je Vučević.

On je ovaj čin nazvao nezakonitim, nečasnim i nemoralnim.

Moram da skrenem pažnju takvim izgrednicima, koji misle da su patriote, ako bez razloga napadaju ljude druge nacionalnosti, da razmisle o tome, da li na taj način možda ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, pa možda i u drugim mestima gde Srbi žive”, naveo je Vučević.

Napad je osudio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da svi građani Srbije moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu.

“Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac. A kako ću ja da tražim i od Stoltenberga i od bilo koga drugog da Srbi budu zaštićeni, ako mi nismo u stanju da zaštitimo sve građane naše zemlje, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”, rekao je Vučić i tražio “najdrastičnije kazne” za napadače.

Muftija vojvođanski: “Zabrinuti smo zbog svojih vernika”

Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić osudio je napad na albanske mladiće u Novom Sadu i rekao da “Islamska zajednica Srbije, muftijstvo vojvođansko, izražava zabrinutost svojih vernika zbog napada, koji se dogodio u noći između subote i nedelje gde su dva mladića albanske nacionalnosti napadnuta.

“Ovakvi postupci ne donose nikom dobro i ovakvim činom se pokušava narušiti dobra harmonija koja vlada među građanima Novog Sada. Novi Sad je naš grad, grad svih građana, slobodan, grad njegovih gostiju koji ga rado posećuju sa svih krajeva sveta i poznajući mentalitet stanovništva, cenim da je ovo delo nesavesnih pojedinaca koji ni sami ne znaju zašto su napali dva mladića koja ih ničim nisu izazvala”, rekao je muftija Ziljkić.

On će danas, takođe, posetiti povređene mladiće u Kliničkom centru Vojvodine.

Političke partije i brojne organizacije osudile napad

Među političkim partijama koje su osudile napada na mladiće albanske nacionalnosti su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija.

“Jasno je da su ‘hrabri branioci Kosova’, koji napadaju ljude samo zato što govore na albanskom jeziku, samo pogonsko gorivo istim takvima koji pucaju na one koji govore srpski na Kosovu. Ovi banditi su jedni drugima najbolji prijatelji, jer uzajamno pravdaju svoje kukavičko siledžijstvo”, saopštila je LSV.

Vojvođanska partija u saopštenju je ovaj događaj nazvala “pokušajem ubistva dva mladića u Novom Sadu”, te da su zgroženi bezbednosnom situacijom u Novom Sadu i Vojvodini.

“Bezbednost se meri opštim osećajem sigurnosti svakog pojedinca, slobodom kretanja, pravom na slobodu mišljenja i izražavanja pogotovo za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, vladavinom pravde, prava i jednakosti za sve građane bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost i uverenja”, saopštili su iz VP.

Hitnu reakciju policije zatražile su i brojne organizacije, među kojima Građanski blok 381, Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Izvor: InfoNet Vojvodina, Beta

 

Reklama

Tag