Kontaktirajte nas

VESTI

Dunava na Štrandu gotovo da više nema FOTO

Objavljeno

on

Dunav, Štrand Novi Sad, Foto: Gordana Vojnović

NOVI SAD – Drastičnom opadanju vodostaja Dunava građani svedoče mesecima, ali fotografija autorke Gordane Vojnović, na Fejsbuk stranici grupe “Volim Dunav”, Novosađane su ostavile bez reči. Na njoj se vidi Most slobode, a ispod njega, umesto reke, samo pesak.

Dunav, Štrand Novi Sad, Foto: Nenad Mihajlovic Nature and Landscape Photography

Ovo nije jedina fotografija koja pokazuje koliko je vodostaj Dunava opao. Slične su nastale i u drugim delovima Vojvodine. Kod Sremskih Karlovaca Dunav ili kako ga Karlovčani nazivaju Stari Dunav ili Dunavac, gotovo da se može prepešačiti. Na mestu gde je nekada bila reka, sada je jedna velika livada.

Stari Dunav, Sremski Karlovci, Foto: DEker

Ekipa InfoNeta snimila je i neke od očiglednih posledica ovako niskog vodostaja reke, a to su mrtve ribe na obali.

Foto: DEker

Stručnjaci upozoravaju da što je nivo vode niži, zagađenje se utrostručuje. Osim toga, uništava se biljni i životinjski svet, ugrožava plovidba.

Zbog niskog vodostaja Dunava kod Novog Sada, kako nezvanično saznajemo, rečna flotila već mesecima ne može da vrati brodove u kasarnu, jer ne mogu da uđu u Dunavac.

“Nizak vodostaj otežava pumpanje vode, crpne stanice rade u ekstremnim uslovima”

“Izuzetno nizak vodostaj Dunava, koji beleži opadanje u poslednja tri meseca, utiče i na Hidrosistem DTD u Bačkoj”, upozoravaju iz vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”.

“Još od 18. jula, zbog niskog vodostaja Dunava, nije moguće gravitaciono snabdevanje Bačke vodom preko Vodozahvatne ustave „Bezdan“. Snabdevanje kanalima u Bačkoj preuzela je Crpna stanica „Bogojevo“. Uslovi za pumpanje vode su teški usled niskog vodostaja i crpne stanice rade u ekstremnim uslovima”, navode u tom preduzeću.

Dunav, Sremski Karlovci, Foto: DEker

Oni napominju da, uprkos takvoj situaciji, da su svi vodostaji u kanalskoj mreži Hidrosistema DTD u normalnim i propisanim granicama.

“Svi naši korisnici – poljoprivreda, industrija i ribarstvo, imaju i sada dostupnu vodu”, saopštilo je to vodoprivredno preduzeće.

Povlačenje Dunava promenilo strukturu terena

Dunav, Štrand Novi Sad, Foto: Nenad Mihajlovic Nature and Landscape Photography

Povlačenje vode izazvalo je promenu strukture terena, što je najuočljivije na Špicu, na Štrandu, gde je stvoren sprud. Mnogo je dubokih rupa, na pojedina mesta “Gradsko zelenilo” je još tokom kupališne sezone postavilo trake da je zabranjeno kupanje. Tada su upozorili da ispod Mosta slobode postoje delovi starog mosta, koji takođe predstavljaju opasnost.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag