Kontaktirajte nas

VESTI

DRI: Neke lokalne samouprave nenamenski trošile subvencije

Objavljeno

on

NOVI SAD – Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su pojedine lokalne samouprave trošile subvencije ne na kapitalna ulaganja, za šta su one bile namenjene, već za tekuće troškove ili opstanak preduzeća. To je novinarima izjavio državni revizor Duško Pejović, u Skupštini Vojvodine, gde predstavnici DRI predstavljaju izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja. Izveštaj se odnosi na temu “Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima”.

“Utvrdili smo da se sredstva za subvencije daju iz budžeta nekih lokalnih vlasti nekim lokalnim preduzećima, koja potom ostvare veću dobiti od samih, dobijenih, subvencija. To znači da tim preduzećima subvencija nije ni bila potrebna”, izjavio je državni revizor.

Duško Pejović, državni revizor, Foto: InfoNet Vojvodine

On je objasnio da je neophodno da deo dobiti javna preduzeća vrate u lokalni budžet, te da je bilo primera da su pojedina preduzeća dobijala subvencije, a nije trebalo.

“Bilo je slučajeva da javna preduzeća deo subvencija ili nisu vratila u lokalni budžet u predviđenom obimu, ili ih nisu vratila uopšte, ili da im subvencije nisu ni bile ptorebne”, precizirao je Pejović.

Pejović je rekao da, nakon izveštaja DRI neće biti pravnih posledica, kada je ta institucija u pitanju.

“To ne znači da ih neće ni biti. Cilj revizije nije podnošenje prijave, već da, kada postoji sistemski problem, da se on ispita i daju preporuke da se popravi zakon i njegova primena, a pravnici će posle revizije ispitati da li postoje osnove za pokretanje krivične odgovornosti u određenim slučajevima”, objasnio je Pejović.

DRI je do sada sprovodila kombinovanu reviziju, koja je bila, kako je objašnjeno, spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine. DRI zbog toga sada radi tri revizije – finansijskog izveštaja, pravilnosti i svrsishodnosti.

DRI predstavlja izveštaj o subvencijama lokalnim samourpavama, Foto: InfoNet Vojvodine

Građane mnogo ne interesuju knjiženja, već da li je nešto urađeno svrsishodno, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetna, u koje namene je potrošena i da li je ostvarila planirane rezultate”, objasnio je državni revizor.

Predstavnici DRI danas u u Skupštini Vojvodine predstavili i izveštaj o svrsishodnosti poslovanja na temu “Protivgradna zaštitra u Republici Srbiji”. S tim u vezi Pejović je rekao novinarima da se svrsishodnost u ovoj oblasti, a čiji je osnovni vcilj zaštita poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednih proizvođača, ne ostvaruje u adekvatnom, očekivanom, obimu.

“Uputićemo s tim u vezi instrukcije i smernice Republičkom hidrometeorološkom zavodu i ministarstvu poljoprivrede, koji su bili subjekti u ovom procesu”, rekao je Pejović.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag