Kontaktirajte nas

VESTI

Doživotni zatvor za ubice dece, Vlada nema pravo da ignoriše tu ideju, podrška rečima nije dovoljna

Objavljeno

on

SRBIJA – “Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da 160.000 ljudi potpiše predlog izmene Zakona i da parlament to ne želi da čuje. Ovo nije političko, već životno pitanje, pitanje svih građana naše zemlje”. Ovo su samo neke od poruka Igora Jurića, oca tragično nastradale devojčice Tijane Jurić, koji je pre godinu dana, ispred Fondacije Tijana Jurić, pokrenuo akciju o doživotnom zatvoru za ubice dece.

Najmanje 160.000 hiljada građana do sada potpisalo je peticiju, kojom se traži da Krivični zakonik bude izmenjen, uvođenjem doživotne kazne za ubice dece, trudnica, maloletnika, nemoćnih ljudi. Sakupljeno je pet puta više potpisa, nego što Ustav Srbije propisuje da bi jedna takva inicijativa ušla u proceduru, ali to se do danas nije dogodilo.

U međuvremenu, stizale javne podrške članova Vlade Srbije, među poslednjima je i ona koju je uputila premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da “ekspertska grupa Ministarstva pravde radi na izmenama Krivičnog zakonika, u slučaju predloga izmene zakona da ubice žena i dece budu osuđeni na doživotnu kaznu zatvora”.

Jurić: Izjava premijerke ohrabruje, ali šta ona konkretno znači?

Sama moralna podrška i obećanje da se radi na izmenama zakona jeste ohrabrenje, ali to smo čuli i pre godinu dana. Mi smo imali već nekoliko informacija “da neko radi na tome”, ali je naše pitanje šta to konkretno znači. Kada će se ovo pitanje naći u Skupštini uopšte, kada možemo očekivati odgovor? Koliko je vremena potrebno da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu?Podsećam, predlog je predat u maju. Od tada je Skupština izglasala na desetine zakona, koji ni blizu nisu važni kao ovo pitanje”, kaže Igor Jurić u izjavi za Blic.

Igor Jurić, Foto: Privatna arhiva

Inicijativom koju je otac tragično nastradale Tijane Jurić, pokrenuo predloženo je propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela, u slučajevima kada je ubijeno dete, maloletnik, trudnica i nemoćna osoba. Inicijativom je predviđeno i da oni koji su osuđeni na doživotni zatvor nemaju prava na uslovni otpust.

Ako akcija ne uspe, idemo na referendum!”

Ćutanje nije rešenje. Zaštitimo decu”, „160.000 nije dovoljno?” i „Koliko još dece treba da izgubimo da bi se promenio jedan zakon?” – poruke su i pitanja Fondacije „Tijane Jurić” na bilbordima u 20 gradova Srbije koja su, kaže osnivač Fondacije Igor Jurić, indirektno namenjena Vladi, prenosi Tanjug.

Ukoliko ni ova kampanja ne dobije odgovor države, Jurić kaže za Tanjug da će početi prikupljanje potpisa da pitanje za izmenu krivičnog zakona i uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece i žene postane referendumsko pitanje.

„Mi smo se ovim porukama indirektno obratili Vladi Srbije, zato što Vlada nema pravo da ignoriše ovakvu ideju jednog velikog broja građana naše zemlje. Mislim da na ovaj način pokazujemo da nismo dovoljno demokratsko društvo”, rekao je Jurić.

Doživotni zatvor za ubice dece

Kaže da Vlada često sama poziva građane da aktivno učestvuju u demokratskim procesima i dodaje da je Fondacija uradila sve po zakonu, prikupila pet puta više potpisa nego što je propisano za izmenu zakona i da na to nije dobila nikakav odgovor.

Onda se osećaš poniženo i povređeno. Ja imam pitanje šta mi kao građani treba da uradimo, koliko potpisa da skupimo, šta je potrebno da se naš glas računa u ovoj zemlji?‘”, zapitao se Jurić.

Kao otac koji je izgubio dete, kao otac koji ne želi da se ta tragedija ponovi, smatram da je to i moja moralna obaveza

Najavio je da će kampanja trajati mesec dana, a da je sledeći korak, ukoliko kampanja ne dobije odgovor, početi prikupljanje potpisa, na čemu se, kaže Jurić već radi, da to postane referendumsko pitanje.

Ističe da će se pre toga obratiti još jednom, predsednici Narodne skupštine, narodnim poslanicima, poslaničkim grupama, predsedniku zemlje i premijerki, kako bi ukazao, ističe, da volja građana nije uslišena.

„Kao otac koji je izgubio dete, kao otac koji ne želi da se ta tragedija ponovi, smatram da je to i moja moralna obaveza da se neke stvari pomere sa mrtve tačke i koliko god mi imali problema u našem društvu, smatram da su nam deca najbitnija i da je ovo najvažnije pitanje”, zaključio je Jurić.

 

Izvor: InfoNet Vojvodina, B92, Blic, Tanjug

Reklama

Tag