Kontaktirajte nas

VESTI

Deo opozicije bojkotovao sednicu Skupštine Vojvodine

Objavljeno

on

NOVI SAD – Većina poslanika opozicije u pokrajinskom parlamentu bojkotovao je današnju sednicu Skupštine Vojvodine, osim poslanika Srpske radikalne stranke. Oni koji učestvuju u bojkotu, imaju iste motive, a različite načine bojkota. Dok je opozicija bojkotovala današnju sednicu, na njoj je vladajuća većina usvojila devet tačaka. Usvojena je i ona koja se odnosi na zaduživanje za milijardu dinara, kod poslovne banke, radi kupovine medicinske i nemedicinske opreme u zdravstvu.

Sednica Skup[tine Vojvodine bez poslanika nekoliko opozicionih partija

“Uložićemo milijardu dinara ove godine u opremanje zdravstvenih ustanova. Ulaganje u zdravstvo je neophodno da bismo dostigli željeni nivo, jer zbog nebrige i nerada prethodne vlasti, građani ne mogu da ispune svoje potrebe”, izjavio je Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine.

Dok su poslanici u skupštinskoj sali razmatrali ove tačke dnevnog reda, poslanici nekoliko opozicionih partija u salu nisu ni ušli, jer su se pridružili bojkotu sednica, koja traje i u republičkom parlamentu.

Na stolu ispred sale za sednice izložena brošura “Ujedinjeni za Vojvodinu”, u kojoj su predstavljeni realizovani i tekući projekti ove Pokrajinske vlade. Potpisnik brošure, pokrajinski premijer Igor Mirović

Svi su jednoglasni u oceni da u Srbiji “ne postoji sloboda medija, sloboda govora, da je govor mržnje dominantan”, a od vlasti, osim toga, zahtevaju minimalne uslove za fer izbore, ukoliko ih bude, te da od toga zavisi i da li će u njima učestvovati. U bojkotu učestvuju poslanici LSV, DZVM, DS, Alternative za Vojvodinu, Nove stranke, Stranke moderne Srbije.

Poslanici opozicije su u holu SKupštine Vojvodine, nakon izjava novinarima, raširili transparent “Jedan od pet miliona”, koji građani nose na protestima koje više od dva meseca organizuju u više od 50 gradova u Srbiji. Na transparentu je ispod natpisa #1od5miliona pisalo, poslanici Skupštine Vojvodine.

LSV: Bojkotujemo sednice Skupštine APV, ali ne trajno, do kraja mandata

„Na ovaj način želimo da pošaljemo jasnu poruku da atmosfera u društvu i u državi nije dobra, a to se odnosi na politički aspekt, na slobodu medija, na atmosferu koja će vladati na predstojećim izborima i na govor mržnje, koji je postao dominantan“, izjavio je predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine, Branislav Bogaroški, objašnjavajući razloge bojkota sednice pokrajinskog parlamenta.

Branislav Bogaroški, LSV

On je rekao i da bojkot LSV-a neće, poput drugih opozicionih partija, biti trajan, do kraja mandata, kao i da u lokalnim parlamentima gde participiraju u vlasti, neće izozstajati sa sednica, „jer su tamo deo vladajuće kolacije baš zbog toga što bez njih neka pitanja ne i mogla da budu rešena na pravi način”.

Na pitanje novinara portala InfoNet Vojvodina da li će bojkotovati i izbore, Bogaroški je odgovorio da to pitanje tek treba da dođe na dnevni red.

“Minimalni uslovi moraju biti ispunjeni, a te uslove diktira vlast, te od njih zavisi i da li će izbori biti fer”, rekao je Bogaroški.

Nova stranka: Ne pada nam na pamet da učestvujemo ni u radu skupštinskih odbora


Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je novinarima da se “političko vreme u Srbiji meri pre Kruševca i posle Kruševca”, te najavio da će bojkotovati pokrajinski parlament do kraja mandata aktuelne vlasti.

“U Kruševcu je pala krv. Verbalna agresija prerasla je u fizičku. U krvavi režim Aleksandra Vučića je prerasla. Ne želimo da učestvujemo u radu skupštine, gde vlada manir SNS da vređaju i omalovažavaju opozicione poslanike. Oni imaju parlament, mi imamo ulicu, gde možemo da govorimo glasno o onome o čemu se u parlamentu šapuće“, izjavio je Borislav Novaković, iz Narodne stranke.

Branislav Novaković, Nova stranka

On je objasnio i „da im ne pada na pamet da učestvuju u radu skupštinskih odbora”.

„Nisam razumeo kolege iz svoje poslaničke grupe koji će prisustvovati radu radnih tela, ali oni imaju pravo na svoj stav, jer je naša poslanička grupa heterogena. Ja, kao poslanik Narodne stranke Vuka Jeremića i Svetlana Kozić nećemo učestvovati ni u radu skupštine ni radnih tela. To što nećemo raditi ni u skupštinskim odborima, ne znači da će narod biti uskraćen, jer ćemo s njima razgovarati na ulici”.

Stranka moderne Srbije: Naše dnevnice uplatićemo KRIK-u i BIRN-u

Stranka moderne Vojvodine, koja je i potpisnica “sporazuma s narodom”, takođe bojkotuje rad pokrajinskog parlamenta I kažu da neće ulaziti u salu. Oni su najavili i kako će potrošiti poslaničke dnevnice koje će im biti isplaćene za dane, kada ne učestvuju u radu Skupštine.

Ivan Stjepanovic, Stranka moderne Srbije

“Dnevnice za rad u odborima i one koje ćemo dobiti danas, dolaskom u Skupštinu, uplatićemo na račune nezavisnih medija, KRIK I BIRN. I u budućnosti ćemo ovako zarađen novac uplaćivati na račun nezavisnih novinarskih portala, jer je proboj medijske blokade jedini način da izađemo iz zarobljene države”, izjavio je Ivan Stjepović, poslanik Stranke moderne Srbije u Skupštini Vojvodine.

SNS: Opozicija bojkotuje građane, a građani njih, tako da se međusobno bojkotuju

Komentarišući bojkot Skupštine Vojvodine od dela opozicije, Milenko Jovanov iz SNS-a je rekao da pouzdano zna da su takav nalog te partije dobile od svojih stranačkih centrala.

Milenko Jovanov, Srpska napredna stranka

“Ovo što oni danas bojkotuju nisu institucije. Mi smo imali skupštinski kolegijum na kojem su oni rekli da su dobili nalog od svojih centrala da to rade i to je ok. Ono što nije ok, to je da oni bojkotuju građane kojima mi danas rešavamo pitanje nabavke medicinske opreme, bojkotuju razvoj Vojvodine, kroz formrianje naučno-istraživačkog centra. Ono što je takođe činjenica jeste da isti ti građani bojkotuju njih. Tako da se međusobno bojkotuju”, zaključio je Jovanov.

SRS: Alternativa Miroviću nije veseli Sergej, već SRS i Vojislav Šešelj

“Za razliku od prozapadne opozicije, mi, srpski radikali smo s nestrpljenjem čekali početak ove sednice”, izjavio je novinarima u Skupštini Vojvodine, šef poslaničke grupe Srpske radikalne strake Žuraž Jakšić.

On kaže da im “ne pada na pamet da bojkotuju ljude koji su ih birali, da u parlamentu zastupaju njihove interese”.

Đurađ Jakšić, Srpska radikalna stranka

“Mi smo opozicija režimu Igora Mirovića. Ovi što danas bojkotuju su izgleda u bojkotu od samog momenta konstituisanja ovoga saziva, jer ih nismo nešto čuli za skupštinskom govornicom kako se ističu u kritici Igora Mirovića i njegove Vlade, a bilo je bezbroj prilika”, izjavio je Jakšić.

On je precizirao stav SRS u vezi sa tim ko je alternativa pokrajinskoj vlasti, a ko nije.

“Ne mislite valjda da su alternativa naprednjačkom režimu u Vojvodini Vuk Jeremić, Dragan Đilas, veseli SergejTrifunović ili Bora Novaković? Pa, taj film je Srbija gledala posle 5. oktobra hiljadu puta i neće više nikada. Nije valjda Nenad Čanak alternativa Miroviću. Čanak je koalicioni partner SNS u Novom Sadu. Jedina alternativa vladajućem režimu Igora Mirovića u Vojvodini je SRS i Vojislav Šešelj, a to smo bezbroj puta dokazali”, zaključio je Jakšić.

On je rekao i da se ta stranka sprema za izbore, da će se boriti kroz političke institucije, te da će ukazati na sve manjkavosti vladajućeg režima i njegovih odluka.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag