Kontaktirajte nas

VESTI

Dečija bolnica u Novom Sadu dobila prvu magnetnu rezonancu

Objavljeno

on

NOVI SAD – Posle višegodišnje akcije, tokom koje je prikupljan novac za kupovinu magnetne rezonance, Dečija bolnica u Novom Sadu dobila je prvi takav aparat koji će omogućiti dijagnostiku dece i omladine do 18 godina, ali i novorođenčadi. U akciji “Magnet za ljubav”, u kojoj su učestvovale privatne kompanije i Vlada Vojvodine, prikupljeno je 100 miliona dinara, koliko je aparat koštao.

Do sada, godišnje je bilo dijagnostikovano u proseku oko 2.000 pacijenata, koje su prevozili u Klinički centar Vojvodine ili Institut u Sremskoj Kamenici na snimanje. Od danas, nabavkom aparata za magnetnu rezonancu moći će da bude obavljeno oko 4.000 dijagnostikovanja, odnosno 12 dece dnevno će biti snimano. Time će i termini na magnetnim rezonancama u gorepomenute dve zdravtsvene ustanove biti oslobođeni.

Mališanima kojima je neophodna dijagnostika, do sada je bilo moguće uraditi najsavremenijim ct aparatom u novosadskoj Dečjoj bolnici. Međutim, tokom ct dijagnostike najmlađi pacijenti izloženi su zračenju, a tendencija je bila da zračenja budu svedena na minimum ili potpuno izbegnuta. Upravo to omogućeno je novim aparatom.

Prošireno dijagnostičko područje

Biće prošireno i dijagnostičko područje, tako da će i kod one dece, kod koje do sada nije bilo prostora da bude urađena dijagnostika, sada moći brzo da bude obavljena, čime će se bitno povećati kvalitet same dijagnostike.

Ovo je veliki dan za Institut i decu iz Vojvodine. Pored nabavke magnetne rezonance, veoma značajnu ulogu ima i posebno izgrađen objekat za tu namenu, koji je opremljen po svim standardima, kako i zahteva ovaj visoko sofisticiran aparat”, izjavila je direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine dr Jadranka Jovanović Privrodski, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi na izdvojenim sredstvima. Ona je zahvalila i svom prethodniku, dr Slobodanu Grebeldingeru, koji je, dok je obavljao funkciju direktora Dečije bolnice, inicirao akciju “Magnet za ljubav”.

Novi aparat omogući će lečenje ne samo starije dece, već i novorođenčadi. Poseban inkubator koji je, takođe, kupljen, prvi put u Srbiji biće omogućeno da se prevremno rođena i ročna deca, odnosno bebe, mogu slikati na magnetnoj rezonanci.

Mirović: Rekonstrukcija fasade na zgradi bolnice

Početku rada magnetne rezonance prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predstavnici kompanija koje su donirale najveći deo novca, među kojima su i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, vlasnik MK grupacije Miodrag Kostić i Petar Matijević.

Plan nam je i da rekonstruišemo fasadu Dečije bolnice i da nastavimo sa nabavkom novih aparata u ovoj i svim drugim zdravstvenim ustanovama, jer je cilj Pokrajinske vlade revitalizacija i modernizacija komletnog zdravstvenog sitema Vojvodine”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag