Kontaktirajte nas

VESTI

Danas blokada puteva u gradovima u Srbiji

Objavljeno

on

NOVI SAD/SRBIJA – Građani koji su se na društvenim mrežama, u grupama koje su okupile nekoliko desetina hiljada ljudi, najavili su da će danas, 8. juna, od 17 sati, blokirati glavne saobraćajnice u svim većim gradovima u Srbiji.

U Novom Sadu planirano je da blokiraju Bulevar oslobođenja, Futošku i Jevrejsku ulicu, Most slobode, Partizansku i Temerinsku ulicu, Futoški put kod GSP-a i Varadinski most. Ovo je, kako su napisali u Fejsbuk gupi “Protest zbog poskupljenja goriva”, početna ideja, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, blokirati i druge delove grada.

Svoj bunt zbog toga što u Srbiji gorivo konstantno poskupljuje, izraziće tako što će parkirati vozila na kolovoznim trakama i ugasiti motor. Na protest će mnogi doći peške, što će, takođe, biti simbolična poruka, “jer para da sipaju gorivo – nemaju”.

Jedini razlog za protest, kako navode u pozivima, jeste taj što gorivo u Srbiji stalno poskupljuje, u proseku svaki dan po 50 para. Litar dizela košta oko 165, a bezolovnog oko 155 dinara, što je oko 30 dianra skuplje u odnosu na 2016. kada su koštali oko 125-130 dinara.

Blokade i u Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Temerinu…..

Protesti će biti organizovani, osim u Novom Sadu, i u okolnim gradovima i opštinama, poput Inđije, Sremske Mitrovice, Temerina, ali i ostalih gradova u celoj Srbiji, pa su tako na društvenim mrežama otvorene posebne grupe za svaki grad, sa jasnim smernicama i lokacijama za protest.

Za sve gradove važi isto pravilo, a to je da će okupljanje početi od 16,30 sati, a potom krenuti u blokade, automobilima i peške. Lokacije okupljanja građani ne žele da otkrivaju, kako “ne bi imali problema sa policijom i kako ne bi bili sprečeni”.

Bezbednost prioritet

Uputstvo za učesnike protesta, Autor: FB grupa “Novi Sad! Protest zbog poskupljenja goriva”

 

Na društvenim mrežema, u dogovorima za protest, građani posebno naglašavaju da svi moraju voditi računa da propuštaju hitne službe, te da srednja traka mora biti pripremljena da je lako “oslobode” kako bi hitni slučajevi mogli bezbedno da prođu. Zbog toga su napravili i šemu protesta, sa jasnim smernicama ko bi gde trebalo da stoji.

Građani: “Nije politički protest”

Građani insistiraju na tome da protest “nije politički, te da nijedna stranka ne stoji iz njega”, a sve koji će u protestu učestvovati zamolili su da “ne nasedaju na provokacije ukoliko ih bude”.

“Poslednjih par dana ova stranica prelazi u sukob političkih interesa, mislim da bi administratori ove stranice trebalo da brišu sve postove političkog prozivanja i počnu da se bave samo, ali samo, organizacijom protesta zbog poskupljenja goriva. Sve ostale teme su samo odvlačenje pažnje od cilja! Cilj je ujedinjenje svih građana Republike Srbije radi smanjenja cene goriva, zar ne?” – jedna je od poruka u Fejsbuk grupi za protest.

Članovi Grupe naglašavaju i da protestom “ne ruše vlast, već da traže normalan život, gde neće biti luksuz sipati pun rezervoar goriva”.

“Jednu jako bitnu stvar treba ljudi da shvate. Narod ne traži da se menja vlast, niti je cilj ovog protesta rušenje vlasti. Svako sledeći ko bi došao isto bi bilo, možda čak i gore. Narod želi da im ova trenutna vlast obezbedi normalan život, gde neće biti luksuz sipati pun rezervoar goriva. Gde neće biti luksuz otići kod prijatelja koji živi 100 km daleko jer su cene goriva paprene što automatski utiče i na autobuske karte”, napisao je jedan od članova Fejsbuk grupe.

Revoltirane građane podržavaju i zaposleni na pumpama?

Među članovima grupa za protest na društvenim mrežama, koja broji nekoliko desetina hiljada, ima i onih koji rade na benzinskim pumpama. Jedan od njih je napisao:

“Mi zaposleni na pumpama vas totalno podržavamo. Morate jednu stvar da shvatite da poskupljenje goriva itekako utiče na zaposlene i ljude koji drže franšize, pa čak i na same naftne kompanije jer država njima takođe uzima pošteno zarađeni novac tj. nama. Skoro svi dileri se žale naftnim kompanijama, jer im posao opada. Ljudi, morate da shvatite da pumpe i naftne kompanije nemaju ništa protiv vas. Šta više, podržavamo vaš protest jer ako bi se smanjila cena goriva, nama bi se povećale plate i doprinosi. Ovako, sve ide na dole”, napisao je jedan od članova Fejsbuk grupe “Protest zbog poskupljenja goriva”.

Protesti i u Hrvatskoj

Portal automobili.hr objavio je da i vozači u Hrvatskoj, takođe, organizuju proteste protiv cene goriva u toj zemlji. Oni prenose informacije sa društvenih mreža i grupa sa pozivom na protest.

“Pošto se vjerojatno svi vozite svojim automobilima (i točite ih), pretpostavka je da svi već dobro znate kako je gorivo prošlog mjeseca poskupjelo te debelo probilo granicu iznad 10 kuna. Vozačima je prekipjelo plaćati preskupo gorivo, te se pokrenula inicijativa koja poziva sve građane na prosvjed kojim bi se ukazalo na problem skupog goriva, no isti bi mogao u potpunosti blokirati promet u Hrvatskoj”, piše portal automobili.hr.

Reklama

Tag