Kontaktirajte nas

VESTI

Carinici plene od proteza i gotovih zuba do droge i oružja

Objavljeno

on

Foto: DEker

HORGOŠ – Droga, oružje, zlato, srebro, cveće, tekstil, intelektualna svojina. Nema robe koja na carini nije otkrivena. Još se priča o nesvakidašnjoj zapleni opreme za proizvodnju kriptovalute bitkoin, na graničnom prelazu Horgoš, kao i onoj na Batrovcima, kada su carinici pronašli 300 hiljada komada tableta diazepama.

Jedan dan sa carinicima: “Za 34 godine nagledao sam se svega i svačega”

Da biste mogli da pretpostavite i imate bar okvirnu sliku toga kako izgleda radni dan jednog carinika, na koji način uspevaju da otkriju sumnjivu robu, šta švercere najčešće odaje u nameri da prenesu zabranjeno preko granice, kavim se izgovorima služe i šta je najbizarnije što su otkrili, korisno je da jedan dan provedete sa njima, službenicima Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

Foto: DEker / Ljubomir Perašević

“Nema robe koju nismo otkrili. Za ovaj radni vek od 34 godine nagledao sam se svega i svačega”, prvo je štosmo čuli od Ljubomira Peraševića, službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Carine Srbije.

Proteze gotovih zuba “Gold dens” i diazepam među autogumama

Prepričava nam slučaj, koji se dogodio pre nekoliko meseci, čiji su akteri bili mađarski i srpski državljani.

“Samo što sam stigao u smenu, na prelaz je stiglo putničko vozilo, u njemu mađarski i srpski državljani. Počeli smo pregled i ubrzo otkrili 600 setova proteza, gotovih zuba, zanimljivog naziva “Gold dens”, kaže Perašević.

Da bizarne zaplene nisu nikakva novost, već uobičajena pojava na graničnim prelazima potvrđuje i primer švercovanja lekova za smirenje.

“Na Batrovcima smo zaustavili kamion, koji je prevozio autogume za Austriju. U torbama skrivenim u prtljagu pronašli smo 300.000 komada diazepama. Zanimljivo je da su, nekoliko dana pre toga, austrijske kolege kod srpskog i mađarskog državljanina pronašli 170.000 komada istog tog leka.”, kaže naš sagovornik.

Krijumčar iz protesta ležao pet sati na putu

Nisu se iznenadili kada su među autogumama pronašli lekove za smirenje, a smirivanje je često potrebno krijumčarima koji “padnu” na carinskoj kontroli.

“Imao sam slučaj na Preševu, gde mi je putnik legao na put i pet sati nije ustajao. Ne mogu reći da se tako nešto često dešava, jer su krijumčari najčešće svesni šta su učinili i pomire se sa tim”, kaže Perašević. Objašnjavajući da li takve slike na neki način stresno deluju i na same carinike, odgovara odrično, jer, kako kaže, posle toliko godina u ovom poslu, više mu ništa nje stresno.

Sa službenicima Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja, Odseka tehničke podrške razgovaramo na graničnom prelazu Horgoš. Na tom prelazu, ipak, nisu stalno stacionirani, jer im je u opisu posla da asistiraju svim službama bezbednosti – BIA, UBPOK, Odeljenjima za narkotike u svim većim gradovima u Srbiji.

Ilegalni migranti skriveni među gumenim čizmama

Najvažniji alat u poslu im je skener, koji osim što omogućava da otkriju baš svaku krijumčarenu robu, značajno ubrzava rad i pregled vozila.

Foto: DEker / Odsek tehničke podrške

“Kada ukucamo podatke, od trenutka startovanja skenera do završetka celog procesa, prođe 15ak sekundi. Za tih nekoliko sekundi, mi sve vidimo. Inače, kada ne bismo koristili skener, pregled bi trajalo u proseku pola sata. Jasno vam je kakve bi gužve nastale na prelazu, ukoliko bismo svako vozilo fizički rpelgedali”, objašnjava Saša Arsenijević, službenik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja, iz Odseka tehničke podrške.

Foto: DEker / Ilegalni migranti otkriveni skenerom

U vreme migrantske krize na Balkanskoj ruti skener je otkrio na desetine ilegalnih migranata. Oni u prtljage kamiona najčešće ulaze krišom, bez znanja vozača. Usavršili su tehniku. Skalpelom presecaju ciradu, ulaze u prtljažni deo i potom super lepkom lepe presečeni deo. Toliko su precizni u tome, da je golim okom nemoguće primetiti bilo šta. Vozači zato često sami traže od carinika da im preventivno pregledaju prtljag. To najčešće traže nakon noćne pauze koju prave.

“Vozači često dolaze da nas zamole da proverimo tovarni deo posle pauze za spavanje, jer tu priliku ilegalci koriste. Nedavno je čovek prevozio gumene čizme iz Srbije za Finsku. Čuo je neko tumbanje u tovarnom delu, pa mu je bilo sumnjivo. Zamolio nas je vozilo pregledamo skenerom. Kada smo završili skeniranje, videli smo tri siluete koje liče na ljudske. Kada smo otvorili tovar, pronašli smo tri ilegalna migranta. Rekli su nam da su iz Avganistana”, prepričava Arsenijević, napominjući da pregled skenerom i eventualno otkrivanje ilegalaca u tovarnom delu kamiona mnogo znači, s obzirom na to da su kazne za to u zemljama Evropske unije rigorozne.

Carinici su u poslednje dve, tri godine, zahvaljujući skeneru, otkrili 150 kilograma marihuane na Horgošu, isto toliko Batrovcima, na Preševu 600 kilograma kg, a na Gradini, u krovu hladnjače, pronašli su 40 kilograma heroina.

Reklama

Tag