Kontaktirajte nas

VESTI

Besplatni vrtići za svu decu u Rumi

Objavljeno

on

Foto: DEker

RUMA – Predškolska ustanova “Poletarac” u Rumi, od početka 2018. godine upisuje besplatno svu decu, a celkoupno finansiranje borvka dece u vrtićima snosi opština Ruma. Vest u koju većina građana u početku nije poverovala, jer je stigla, kako kažu u šali, “u nevreme”, misleći na to da nema predizborne kampanje. Za kampanje su, kažu, rezervisana takva obećanja.

“Divno, samo ja u to ne verujem. Ja ne znam ko u to može da veruje (smeh)”, kaže Snežana Dimić, iz Rume.

Slična je reakcija i njene sugrađanke Nataše Tomić.

“Nešto sam načula, ali mislim da od toga nema ništa”, kaže ona. Iznenađenje Rumljana je još veće kada saznaju da novi sistem funkcioniše već nekoliko meseci.

40 miliona za 1370 dece

Rumska opština ranije je finansirala 80 odsto troškova boravka mališana u vrtiću, a od početka godine iz opštinskog budžeta izdvojeno je dodatnih 40 miliona dinara zarad pokrivanja celokupnih troškova.

“Ne radi se ni o kakvoj političkoj kampanji ili predizbornoj priči, jer ovde nema izbora, već jednostavno Opština Ruma finansijski je značajno ojačala, u proteklih par godina smo stabilizovali budžet i sada su se stekli uslovi da omogućimo besplatan vrtić deci”, kaže predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Foto: DEker / predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić

Rumljani kažu da ni do sada vrtići nisu bili skupi, tri hiljade dinara mesečno, ali je postojao drugi problem.

“Bilo je jako malo zabavišta, pa su decu uglavnom su čuvale babe, tetke, komšinicie i tako. Ovo će nam sada olakšati i mnogo će nam značiti”, kaže Marija Simić.

Značiće i predškolskoj ustanovi, jer je, kažu, uvek postojao određen broj roditelja koji nisu uspevali da na vreme plate boravak deteta u vrtiću.

“Nama to znači da ne brinemo više o finansijama, odnosno da su finansijska sredstva obezbeđena u budžetu i da mi možemo da se posvetimo osnovnoj delatnosti, a to je obrazovni rad sa decom”, kaže direktorka Predškolske ustanove “Poletarac” Dragana Stojšić.

Reklama

Tag