Kontaktirajte nas

VESTI

Barsin kamp u Novom Sadu: Ko će biti novi Mesi?

Objavljeno

on

NOVI SAD – Polaznici kampa Fudbalskog kluba Barselona, koji je prvi put organizovan u Novom Sadu, prodefilovali su centrom Novog Sada i izazvali ogromnu pažnju građana. Kamp, koji u Novom Sadu traje do 22. juna, u jeku fudbalske groznice i Svetskog prvenstva, okupio je mlade talente od šest do 16 godina.

Deca će do 22. juna raditi sa trenerima iz čuvenog kluba i licenciranim trenerima sa Balkana i uče Barsinu fudbalsku tehniku.

Defile fudbalera i oduševljenje Novosađana

Za polaznike kampa poseban doživljaj bio je defile centrom Novog Sada, kada su sve oči građana bile uprte u njih.

Foto: Nenad Mihajlović

“Pretpostavljali smo da ćemo skrenuti pažnju građana, ali nismo mogli da zamislimo da će naši mladi fudbaleri izazvati toliko oduševljenje. Sigurno je tome doprinela i fudbalska groznica usred Svetskog prvenstva u fudbalu. Prilazili su im, slikali se sa našim kamperima, kao da su najveće fudbalske zvezde”, kaže Ivana Brcan, PR Barseloninog kampa za Srbiju, dodavši da su deca nakon defilea Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom, obišla i stadion Karađorđe i Petrovaradinsku tvrđavu.

Među kamperima su deca iz Amerike, Češke, Makedonije, Rumunije, Austrije. Svi oni se bore za vrednu nagradu i odlazak u Barseloninu školu fudbala “La Masija”, koja je iznedrila najveća imena španskog kluba, Mesija, Ćavija i Inijestu.

Foto: Nenad Mihajlović

“Čelni ljudi Barselone rekli su nam da je Srbija pravi rasadnik fudbalskih talenata, da toliki broj talenata nemaju mnogo veće evropske zemlje. Mislim da smo za ova tri dana, koliko kamp traje, već dokazali da smo i dobri domaćini”, kaže direktor Barseloninog kampa za Srbiju Miroslav Radoičić.

Mladi talenti bez roditeljskog staranja besplatno u kampu

Kamp je treći put organizovan u Srbiji, a ove godine prvi put je pružena prilika i mladim talentima bez finansijske i roditeljske podrške da besplatno učestvuju u kampu i bore se nagradu – besplatan put u Barselonu i trenažni proces u školi fudbala La Masija, u Barseloni.

“Bilo je i teško i mučno izabrati među onoliko dece, sa teškim životnim pričama, koja su se prijavila u ogromnom broju samo njih nekoliko. Među izabranima su deca čiji su roditelji poginuli ili prerano preminuli. Ta deca su vanserijski talenti, a žive u više nego teškim uslovima, sa roditeljima, koji nemaju posao – kaže za InfoNet Vojovdina Ivana Brcan, PR Barseloninog kampa za Srbiju, dodajući da je nekolicina mališana besplatno učestvuju zahvaljujući pomoći Grada Novog Sada i Vlade Vojvodine.

Zaplakao, kad je čuo da je izabran

Boris Spalević iz sela Botoš kod Zrenjanina ima 14 godina, bez majke je ostao pre dve godine, a bez oca pre svega tri meseca. Na besplatan kamp prijavio ga je sekretar Mesne zajednice, a da je Boris jedan od desetoro izabranih, nisu mogli da veruju sve do početka samog kampa.

– Nas Boris je zaplakao od radosti kada su nam javili da je primljen u besplatan kamp, to je veliki doživljaj i za njega i za sve nas. Svi su mu čestitali i drugari i komšije. On je u našem selu izuzetno cenjen sportista sa brojnim medaljama, a na kamp nije hteo ni telefon da odnese. Kaže: želi da se izoluje i posveti u potpunosti Barsi i treninzima – izjavio je Borisov deda i staratelj Mihajlo Damjanov.

 

 

Reklama

Tag