Kontaktirajte nas

VESTI

Balaševićev koncert i veče za pamćenje – Deco, u slobodnoj ste kući večeras

Objavljeno

on

NOVI SAD – Gotovo da ne postoje muzičari, pevači, bendovi koji bez ijedne reklame, bilborda, plakata, gostovanja po raznim emisijama uspevaju da ispune sale i hale na svojim koncertima. Retko kome polazi za rukom da već prvog dana, kada su “puštene” u prodaju, karte gotovo budu rasprodate. Kada je Đorđe Balašević u pitanju, publika je na ovako nešto odavno naviknuta.

Tako je bilo i ovoga puta sa tradicionalnim koncertom na Bogojavljenje, na Spensu u Novom Sadu. Karte su “planule” još u decembru, a poštovaoci “Panonskog mornara” ispunili su salu Spensa do poslednjeg mesta. Pevao je Balašević tri i po sata i priredio veče koje će dugo pamtiti.

Foto: DEker

Koncert je počeo pesmom “Eleonora”, poznatijom po nazivom “Na Bogojavljensku noć”, potom “Ne volim januar”, a onda i novu pesmu “Čuvaj mi, Bože, Novi Sad”. Nagradila ga je publika i zasula “kišom” plišanih lutkica, među kojima je bio i jedan veliki zec.

Foto: DEker

“Čuvaj mi, Bože, Novi Sad!”

“Čuvaj mi, Bože, Novi Sad od svega što ga spopalo. Čuvaj mi barem ovo sad, dok i to nije propalo”. Čuvaj mi, Bože, Novi Sad, zaposednut i poražen…”, izgovarao je Balašević stihove nove pesme, pitao “Gde je sad onaj lepi grad, doteran i uobražen?”, a publika pozdravljala ovacijama. Nastavio stihovima

“Čuvaj mi moje Laloše, što sve to podnose po svom. Čuvaj mi moje dođoše, koji su ovde našli dom…”

Rekavši da je u publici i njegov prijatelj, koji je iz Španije došao na koncert, Balašević mu je poželeo dobrodošlicu rekavši da je “Novi Sad svetska varoš”.

Foto: DEker

Balašević publici: “Mi smo opozicija opoziciji, svim jadnicima koji se bave politikom i primitivizmu”

“Primetili ste da gde god se nađu troje, četvoro ljudi s transparentima, to se odmah nađe u svim vestima. Niste obukli ni ni žute prsluke, ni ništa. Kakva smo mi jadna opozicija! Mi smo opozicija i opoziciji, i svim ovim jadnicima koji se bave politikom, mi smo opozicija primitivizmu”, poručio je Balašević publici na Spensu.

Foto: DEker

Primetio je i da je prošle godine bio aktuelniji, a da danas sigurno neće biti.

“Ovih dana je bilo previše i Karleuše i one druge zvezde po vestima. Ali, znate, bila je ona pesma “Dno dna”, koju nećemo pevati večeras, pošto smo je doživeli u međuvremenu”, rekao je Đole, na šta je publika burno reagovala.

Foto: DEker

“Ma, nema veze, nije bitno. Ali, bilo je tužno, bilo je samo dno dna kad su me zvali s radio stanica i govorili – ovo je divna pesma, mi verujemo u tebe, ti si naša poslednja nada! Ako sam ja nama poslednja nada, onda smo ga ugasili. A zašto ne puštate, pitam ja njih. Kaže, pa prepoznali su se neki. Uvredio se Marijan Rističević! U jebote, ako se Marjan Rističević uvredio onda se stvarno igramo sa životom, dokle smo mi došli”, rekao je Balašević.

Podsetivši na izreku “koga zmija ujede, taj se i gliste plaši”, pitao se Đole “ne znam šta treba da me ujede, pa da se posle plašim Marijana Rističevića?”

“Deco, u sigurnoj ste kući večeras!”

“Dakle, o njima ni reči večeras! Deco, u slobodnoj ste kući, u sigurnoj kući”, poručio je Balašević publici. Šta je rekao o ulici koja bi nosila njegovo ime, o spomeniku Janiki Balažu, o tome kako bi se njegov spomenik uklopio uz Janikin, ali i o tome kako on vidi spomenik kralju kod Riblje pijace, “na kojem dominira dupe konja” poslušajte u videu ispod.

Balašević je, osim Rističevića, pomenuo još neke političare, pa podsetio na razgovor iz devedesetih koji je, po svemu sudeći, vodio sa psihijatrom, a na temu Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića, koji su u to vreme stalno bili na televiziji.

“Bio je Šešelj na TV-u, pa sam mu rekao vidi ‘ovog šiziku’. Momak mi je rekao da on nije šizika, nego da je klasičan primer psihopate i da, kad bih proveo s njim dva sata, verovao bih u ono šta priča. Onda se pojavio Sloba, pa rekoh da je on šizika, a usledio je odgovor da nije, nego da je depresivno maničan. Pitah ga zašto to niko ne kaže, pa se došlo do toga da je to zakletva, da nije lepo govoriti o pacijentu. Pitao sam zašto? Rekao mi je da smo svi mi pomalo ludi. Ja kažem – moguće, ali nismo svi mi pomalo predsednici država”, ispričao je Balašević. Nakon toga usledio je gromoglasan aplauz u velikoj dvorani Spensa.

Foto: DEker

Nizao je Balašević dobro poznate pesme “Olivera”, “Nevernik”, “Bezdan”, “Provincijalka”, “Ne lomite mi bagrenje”, “D-mol” i brojne druge. U dobro poznatom maniru, između pesama, pričao je o dedi, o Zvonku Bogdanu i tome kako nije hteo da peva jednu Balaševićevu pesmu, jer je bila prebrza. Uz opasku “samo da vidim ko će odgovarati za krađu organa i za to što je prod’o srce Srbije” zapevao “Ne lomite mi bagrenje”. Pre “Provincijalke” je podsetio na to kako Evropska zajednica stalno nešto traži, da se ispunjavaju razni neki uslovi, pa rekao kako je “Evropska zajednica od njega i njegovog benda tražila da prave koncerte kraće od tri sata”.

Foto: DEker

Nisu Balašević i njegov bend ispoštovali “takav zahtev”, pa su ostali sa publikom do ponoći, družeći se gotovo tri i po sata. Atmosferi je doprineo bend, za koji Đole kaže da je “najbolji bend koji je ikad postojao”.

Foto: DEker

“Neću da kažem – koji je ikad gostovao – jer dotle još nije došlo da gostujem u Novom Sadu. Ali oni su stvarno ono što sam godinama želeo i to ćemo večeras i pokušati da vam demonstriramo”, rekao je Balašević negde na početku večeri, a do kraja su to i dokazali. Sve vreme su gra pratili pijanista Aleksandr Dujin, saksofonista Gabor Bunford, violinista Miroslav Jovančić, harmonikaš Andrej Maglovski, gitarista Ivan Zoranović...

“Jebote, ovi bili na koncertu, vidi kakvi su nasmejani”

Posle niza balada, usledio je deo repertoara “bržih” pesama, a Balašević je imao objašnjenje za to.

Kad god da krenete kući, ne teram vas, ali kad izađete, morate izaći raspoloženi. Da vam zavide ovi što nisu bili, svojom voljom. Da kažu – jebote, ovi su bili na koncertu, vidi kakvi su nasmejani!”, rekao je Balašević, a onda su usledile pesme “Noć kad je Tisa nadošla”, “Devojka sa čardaš nogama”, “Slabo divanim madžarski”, “Sin jedinac”, “Hej, haj, baš nas briga”.

Foto: DEker

“Ne daj se, Novi Sade! Ne daj se barabama”

Rekao je Balašević publici da je najbolja i naglasio da to nije foliranje.

Sad će opet reći – evo, ga podilazi publici. Vi jeste moji jedini i najdraži! A ima vas ovde, pouzdano znam iz raznih krajeva”, rekao je Balašević, a onda poručio.

“Ne daj se, Novi Sade!, Ne daj se barabama! Nikad nećeš propasti dok je nama nas”, poručio je Balašević, a onda si su začuli prvi taktovi melodije “Odlazi cirkus iz našeg malog grada”.

Sa poslednjim taktovima ove dobro poznate pesme, Đole je sišao sa scene i u pratnji ćerke Jelene Bebe Balašević napustio salu Spensa.

Foto: DEker

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag