Kontaktirajte nas

INTERVJU

Pedagog Snežana Golić: Pojedini jutjuberi su do savršenstva doveli manipulaciju decom

Objavljeno

on

NOVI SAD – Baka Prase, popularni jutjuber, nedavno je u Novom Sadu izazvao pravu pometnju, stampedo dece u jednom tržnom centru, koji je završen fijaskom celog događaja. Jutjuber se na kraju nije ni pojavio na bini, kako je planirano, jer su organizatori procenili da to neće biti bezbedno.

U videu na zvaničnom kanalu Baka Praseta gledaoci su mogli da vide i da je došlo do konflikta između jutjubera i oca jednog deteta, koji burno reagovao zbog opšte pometnje koja je nastala u tržnom centru. Taj otac, oraćajući se Baki Prasetu, uzbuđeno i prilično ljutito je objašnjavao da “situacija nije nimalo bezbedna”, da će deca biti povređena i slično.

Sve ovo otvorilo je niz pitanja, pre svega među roditeljima, ali polemisala je i stručna javnost, psiholozi, pedagozi, sociolozi. Kako smo došli do toga da jutjuberi budu idoli današnje dece, kako objasniti fenomen tako ogromne popularnosti jutjubera, kakav je njihov stvarni uticaj na decu, da li bi roditelji zbog svega toga trebalo da budu zabrinuti, da li bi razloge tolike opsednutosti dece jutjuberima trebalo tražiti u propustima roditelja i brojna druga pitanja. O svemu ovome razgovarali smo sa pedagogom Snežanom Golić.

Putevima “zabranjenog voća” do današnjih idola dece

Naša sagovornica smatra da smo do današnjih idola mladih, došli “putevima zabranjenog voća, neiskustva, uklapanja u društvo”.

U jeku priča o jutjuberima, mogli su se čuti i stavovi da su roditeljima današnje dece, u vreme njihovog detinjstva, idoli bili Branko Kockica, Aca Poštar i drugi, pa opet među današnjim generacijama ima i onih koji su ogrezli u kriminalu i krenuli stranputicom. Snežana Golić, ipak, vidi razliku u tom smislu.

Snežana Golić, pedagog, Foto: Privatna arhiva

“Ono što pravi najveću razliku u odnosu na generacije ranije, je to što roditelji nisu ni bili svesni postojanja paralelnog sveta u kom žive deca, pa je cela priča dugo bila, može se reći, bez nadzora i kontrole. Nekada nisu odobravali izbore svojih tinejdzera, a sada nisu ni znali. Velika je to razlika”, kaže Golić.

U osnovnoškolskom uzrastu, svoje mišljenje vršnjacima, najčešće, nameću deca bez dovoljno roditeljske kontrole i samodiscipline.

“Oni su obično bučni, nasrtljivi i nameću svoje stavove, a zbog preskočenih vaspitnih lekcija u porodici, uglavnom nemaju predstavu o posledicama svog ponašanja u budućnosti, niti o zdravom odnosu sa autoritetom. Takvi tinejdžeri biraju idole sa sličnim modelom ponašanja, samo starije i još nametljivije. To što neki jutjuber ima završenu samo osnovnu školu, njima ništa ne znači, jer su i sami na najnižem obrazovnom nivou s obzirom da su pratioci najpopularnijih, domaćih, jutjubera uglavnom starosti od 9 -15 godina”, kaže pedagog Snežana Golić.

Podseća i da nisu svi jutjuberi isti, a kao pozitivan primer navodi Jaserštajna.

“Jaserštajn deci nudi sadržaj koji je pedagoški poželjan. Pre će deca njega razumeti šta znači – brani svoj stav, ne dosađuj, ne budi tužibaba, ne odaj tajne – nego nas, roditelje. Što bi rekao taj simpatični dečko:” Nemoj biti taj lik”, kaže sagovornica InfoNet-a.

Objašnjavajući fenomen popularnosti tolikih razmera, Snežana Golić na prvom mestu navodi činjenicu da deca imaju najviše slobodnog vremena, te da je internet njihovo igralište.

“Deca ne vole da ih vršnjaci podučavaju, na primer igranju neke popularne igrice, a roditelji to ne znaju da ih nauče. Kao idealno rešenje, iz njihovog ugla, nameće se snimak nekoga kako igra. Samim tim mnogo klinaca postaju pratioci takvih “gejmera”, objašnjava pedagog.

Vulgaran rečnik, omalovažanje drugih, obezvređivanje tuđeg rada – stil jutjubera

Snežana Golić samtra da je šteta što ne postoji cenzura za psovke i životne savete, dok momci od 20-tak godina snimaju takve klipove, jer klincima nameću loš rečnik, nepoštovanje ženskog roda, autoriteta, a sve pod velom igrica ili muzike.

Roditeljima najčešće, osim vulgarnog rečnika, skromnog vokabulara kod pojedinih jutjubera, posebno smeta što propagiraju obezvređivanje tuđeg rada. To za posledicu ima da deca, pa čak i ona koja se nikada nisu ponašala na sličan način, niti su takav primer “poneli iz kuće”, počinju da preuzimaju takav model ponašanja, pa gotovo nesvesno, na isti takav način, komentarišu druge iz svog okruženja i omalovažavaju, obezvređuju. Na to isto upozorava i pedagog Snežana Golić.

Retko su jutjuberi postajali popularni zbog muzike, više po “dramama”, komentarisanju i obezvređivanju tuđeg rada, savetima. Zatim snime i neku pesmu “zaraznog” ritma i na kraju postaju influenseri. To znači da većina, ne svi, dobijaju podršku velikih kompanija i finansije za stručni tim, koji do savršenstva dovodi manipulaciju mladima. Tako se popularnost širi brzinom svetlosti. Kupiti kartu, naći društvo, ubediti roditelje i otići na koncert zahteva da budete zaista ljubitelj neke muzike, dok je ovde dovoljno samo pritisnuti dugme “pratim”. Tako da je taj milion fanova pod znakom pitanja”, kaže Snežana Golić.

Uticaj jutjubera zavisi od osnove koju dete ima u porodici, školi

U kolikoj meri će jutjuberi i ponašanje koje propagiraju uticati na decu i mlade, da li će to biti prolazna ili prelazna faza na neku, još negativniju, zavisi od osnove koju dete dobija iz okoline – porodice i škole, na vannastavnom aktivnostima, u društvu, naglašava sagovornica portala InfoNet Vojvodina.

“I deca koja ne odobravaju psovanje i agresiju, ipak prate takve jutjubere, kako ne bi ispali slabići, neobavešteni, “bebe” i slično u vršnjačkim grupama.

“U istoriji gledanih klipova i kod lepo vaspitane dece, lako ćemo pronaći i negativce sa jutjub scene. Dakle, ne možemo se nadati da dete neće ni zaviriti u taj svet, ali ” naočare” kroz koje će dete pratiti popularne sadržaje i zaključci koje će doneti, ipak najviše zavise od vaspitnog stila i modela koji vladaju u njihovom porodicama. Nije isto neozbiljno i površno gledati tog Baku Praseta i biti svestan da je zarada njegov cilj ili biti njegov “unuk”, koji nekritički voli, mrzi, napada i spreman je na sve, kako bi bio deo “Bakine institucije” u kultu obožavanja idola. To su dva različita uticaja na razvoj. Prvi je prolazan, za drugi nisam sigurna. Oduvek su buntovna ponašanja pratile velike tuge i nedostaci ljubavi. Scenario po kom se “rupe u srcu” popunjavaju uvek je nepredvidiv”, kaže pedagog Snežana Golić.

Ona savetuje roditelje i čitaoce našeg portala:

Čuvajte svoju porodicu, budite iskreni i posvećeni. Čvrst temelj svašta poljulja, ali teško se ta sila ruši”.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag